HTML

Gazdasági, pénzügyi gondolatok

Mint a neve is mutatja, közérthető formában foglalkozom pénzzel, gazdasággal. Céges vagy magánpénzek, kérdés és igény esetén bármi más.

Friss topikok

Linkblog

2009.03.18. 13:08 Zsvars

Arany mint befektetés-miért óvatosan? miért ne?

Érdekes felhívást hallottam ma a TV-ben. Pontosítok, felháborítót. Miszerint most a legjobb befektetés az arany lenne. (mondták még az ingatlant, azt majd a következőben fejtem ki.)

Hogy mindjárt a lényeggel kezdjem: az arany jelenleg a legrosszabb befektetések között van, szinte garantálható, hogy bukni fog rajta, aki most vesz! Miért? Mert drága. Nagyon drága, és innen csak lefelé megy az árfolyama. Jöjjön a kifejtés: (aki a korábbi bejegyzéseimet olvassa, tudja, hogy csak úgy állítani valamit, indoklás nélkül nem szoktam)

Először azt kell végiggondolni, hogy mi határozza meg a jelenlegi közgazdasági szituációban az arany árfolyamát? Mint azt a bankok működése c. bejegyzésemben kifejtettem, jelenleg az arany mint fizetőeszköz, vagy fizetőeszköz fedezet már nem funkcionál. Csak és kizárólag áru illetve esetleg kincsképző szerepe van. (jelenleg az áru szerepre kell fókuszálnunk, az határozza meg az árfolyamot).

Mivel az arany jelenleg ugyanolyan áru, mint mondjuk a búza, ezért a kereslet-kínálat határozza meg az árfolyamát.

A kereslet-kínálatot két tényező befolyásolja: az iparban milyen mértékben használnak fel aranyat valami előállításához, illetve aktuálisan mint értékálló áru (azért értékálló, mert mindig van kereslete, legyen akármekkora) mennyire felkapott.

Jelenleg nem hallottam (és még sokáig nem is fogok valószínüleg) olyan új technológiáról, ami lényegesen több arany felhasználást, bedolgozást igényelne, mint a mostani viszonyok között. Így az ipari termelés nem fogja növelni az arany iránti keresletet, és az árára sem lesz befolyással.

A másik befolyásoló tényező jelentem sokkal nagyobb. Mint írtam, az arany egy bizonyos standard szinten örökké keresett áru, ezért mindig van egy árfolyam ami alá nem esik le. Hosszú éveken keresztül ez az árfolyam 550-600 USD volt, unciánként (31 gramm).

Amikor egy olyan gazdasági helyzet van, mint most, azaz a bizalom a kockázatosabb (ingatlan, részvény) befektetések irányából a kevésbé kockázatos befektetések irányába terelődik, az arany, mint befektetési lehetőség mindig felmerül, és általában villámgyorsan el is fogy. Azaz a kockázatot kerülő tőke otthagyva a részvényeket, óriási mértékben kezd el aranyat (és egyéb kis kockázatú befektetést) vásárolni, megnövelve ezzel a keresletet.

Ennek a kereslet növekedésnek az oka, hogy az arany jelenleg 900-920 dollárt is ér a piacon!!!

Abban a pillanatban azonban, amikor a nagy tőke, amelyik az egész világot mozgatja, visszatér a bizalom helyre állása miatt a kockázatosabb befektetések felé, egy hihetetlen mértékű eladási hullám, azaz túlkínálat lesz az aranypiacon, mélybe repítve az árfolyamot, vissza 600-650 dollár környékére.

Mivel a nagytőke alapvetően mindig a kockázatos befektetést keresi (csak ott tud komoly hozamot elérni), ezért nagyon rövid idő kérdése (hónapok, félév, max 1 év), és a részvénypiacok újra elkezdenek pörögni, az arany árfolyama pedig óriásit zuhan.

Azaz aki hallgatott a TV-re, és 920 USD-ért vesz aranyat, majd 650 USD-n eladja 1 év múlva, igen marha nagyot fog bukni!!!!

Hát, ennyit ismét a médiáról.....

Konklúzió: aranyat most nagyon nem szabad venni.

Aki pedig komoly hozamot, és biztonságos befektetést keres, forduljon hozzám bizalommal. (elérhetők tőke, sőt csúcshozam garantált részvényalapok is rajtam keresztül.)

Üdvözlettel:

zsvars

Szólj hozzá!

Címkék: arany pénzügyi tanácsadó befektetési alap biztonságos megoldások


A bejegyzés trackback címe:

https://penzrolerthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr231009600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása