HTML

Gazdasági, pénzügyi gondolatok

Mint a neve is mutatja, közérthető formában foglalkozom pénzzel, gazdasággal. Céges vagy magánpénzek, kérdés és igény esetén bármi más.

Friss topikok

Linkblog

2009.03.19. 13:22 Zsvars

Részvénybefektetés-tőzsdézés

Mielőtt bárki bármit félreértene, ez a bejegyzésem most a közvetlen tőzsdén történő részvénybefektetéssel foglalkozik.

Azaz, amikor valaki fogja a pénzét, és egy közvetítővel (pl. brókercég, bank, stb.) részvényt vesz a tőzsdén. (pl. megbízom a bankot, hogy vegyen nekem 1500 Ft-on 200 db OTP részvényt)

Én ilyenkor csak azt nem értem, hogy miért nem egyszerűbb lemenni a kaszinóba, és azt mondani, hogy 22-es? Egy forgatást kell kivárni, és ugyanaz a szerencsejáték, mintha valaki vesz a tőzsdén 200 db. OTP részvényt. (egy megjegyzés: talán úgy tűnhet, hogy bajom van az OTP-vel. Nincs. Csak mivel közérthetően szándékozom írni pénzről, és mindenki fejében a médiának hála az OTP van, mégsem írhatom részvény példának a Borsodchem-et pl....)

A fenti példánál már egy fokkal jobb, hogyha egy brókercéget bízok meg a pénz fialtatásával. Na, de azért nem sokkal. (egyébként ez is még bőven közvetlen tőzsdézésnek minősül nálam).

Mert miről szól a történet? A brókercégben kapok egy brókert, aki valamennyire ért a dologhoz-vagy mondjuk inkább, hogy jó intuíciója van-, és valamilyen lelkiismerettel van megáldva. Legrosszabb esetben kifogok valakit, aki gátlástalan és nem is tudja mit csinál. Persze ki fogják rúgni, amikor észreveszik, csak addigra már késő.

Ja, most látom nem írtam még, hogy miért érdekes a lelkiismeretesség. Egyszerű: egy brókercég, és így maga a bróker is, nem akkor kap pénzt vagy jutalmat, ha az ügyfél pénzén nyereség van. Nem. Akkor kap, ha az ügyfél pénze forog, és minél több papírt ad-vesz. Érdekes nem? Számomra rendkívül furcsa, hogy nem a nyereség egy bizonyos százalékát viszi el a brókercég, hanem a forgalom után kap jutalékot. De mivel a tőzsde mint vállalkozás így működik, forgalmi jutalékkal (a bét is akkor kap a papírok tulajdonosaitól pénzt, ha kereskednek a papírokkal a piactéren), így ennek megváltozására sok esély nincs.

Nagyon nagy mázli kell(ene) ahhoz, hogy valaki olyan brókert fogjon ki, aki folyamatosan nyer. (arra, hogy a saját érdekével menjen szembe, és nem forgatva a papírokat nyerjen az ügyfélnek, elég kicsi eséllyel, de lehet találni.)

És akkor most gyorsan meg is írom, hogy miért: szó sincs arról, hogy lebecsülném a brókereket. Nem. Csak egész egyszerűen a tőzsdei működésben kódolva van, hogy hosszú távon és átlagosan nem a kis brókerek nyernek.

Egész egyszerűen azért, mert kis pénzzel dolgoznak, érdemben nem tudják befolyásolni a papírok alakulását. Még ha esetleg egy brókercég mindig mindenki pénzét ugyanabba fektetné, és minden ügyfelének egységes portfóliót állítana össze, akkor esetleg, ekkor ugyanis elegendő mennyiségű pénzzel léphetne fel a piacon. De hát tudjuk, hogy minden ügyfél mást szeretne, mert az egyiknek OTP kell, a másiknak MOL, a harmadiknak meg TVK.

Azért a feltételes módom egy bizonyos helyzetben nem indokolt: igenis van olyan befektetési intézmény, amelyik azonos befektetési politikával, portfólióval jelenik meg minden ügyfele részéről. Ezt hívják egyébként befektetési alapnak. (erről majd máskor)

Azt még megjegyezném, hogy természetesen vannak olyan brókerek, akik "tudják mitől döglik a légy". Őket hívják tőzsdecápáknak, és az összes bróker közül max. 1-2%-ot tesznek ki. Viszont olyan pénzmennyiség fölött rendelkeznek (általában a legnagyobb befektetési alapok, alapkezelők vezető brókerei ők), hogy a piacon ők diktálnak, és mindenki majmolja őket. Tehát nem azért hoznak nyereséget, mert annyival jobbak lennének, vagy annyival szerencsésebbek. Nem. Az önbeteljesítő jóslat miatt. Gondoljuk végig. A piac azt látja, hogy egy tőszdecápa mint a güzü elkezd OTP részvényt vásárolni (na, már megint...:)) Erre mindenki agyában fordul a fogaskerék, és azt mondják, hogy ja, akkor valamit tudhat a manus, hogy pont ezt a részvényt veszi, biztos jó hozama (akár osztalék) lesz, akkor vegyünk mi is. Mindenki más is elkezd OTP részvényt vásárolni, amitől elkezd fölfelé robogni az árfolyam. Ilyenkor persze a tőzsdecápa már nem vásárol, hanem várja az árfolyamemelkedést, majd elkezd eladni, és fordul az egész. A lényeg, hogy mindig a nagyot tőzsdecápa kaszálja, nem a kullogók. Na most, az egész elöljáró szerepet azért töltheti be, mert akkora pénzmennyiség áll rendelkezésére, hogy az összes kezelt pénzének a töredékével befolyással van előbbi módon a piacra, de sok piacra, és porlasztja az egész pénzre jutó kockázatot. (azaz maradva az OTP-nél, lehet, hogy több mrd USD értékben vett OTP-t, de mivel a teljes általa kezelt vagyon több ezer milliárd USD, a kutya nem veszi észre, ha mégis bebukik. Praktikusan a portfóliójának 8-10%-ára jutó veszteséges befektetést is elvisel, mert máshol behozza.)

A fenti fejtegetésből már könnyen belátható, hogy ritka kivételtől eltekintve, rövid távon a tőzsdén a kisbefektetők kárára mindig a nagy befektetők nyernek. Ez egy ilyen játék.

Ahhoz szerencse kell, hogy valaki kisbefektetőként nyerjen a tőzsdén, és akkor már élvezetesebb és egyszerűbb a játékbarlang....

Összefoglalás

A tőzsdén rövid távon (kevesebb mint 5 év) nem a világgazdaság növekedéséből lehet nyerni, hanem azon, hogy valaki más veszít. Arra nagyarányú fogadást mernék kötni, hogy a kis befektetők és a nagy pénzintézetek közül melyik lesz a győztes....

Ha valakit mindenáron csábít a közvetlen tőzsdézés, akkor tegye, ha van felesleges (!) 20-30 millió Ft-ja. Ez már elég nagy összeg ahhoz, hogy portfóliót alakítsanak ki, és ha egyik-másik papír veszteséges, az egész portfólió ne dőljön be.

Természetesen sokkal biztonságosabb megoldások is vannak a tőzsdén való nyerészkedésre, mint kifejtettem a befektetési alapokban való részvétel, illetve az időtáv.

Plusz egy gondolat

A mostani béka segge alatti helyzetből csak fölfelé vezet az út, így most nem nehéz megjósolni, hogy 2-3 éven belül dőzs van. Hogy addig még milyen hektikus lesz a napi piac, nem tudni.

Ha valaki azon gondolkozik, hogy vesz OTP-t, és vár 3 évet a jó árfolyamra, akkor én azt javaslom, hogy inkább üljön le velem, és megmutatom, hogy melyik pl. kínai befektetési alapot lehet megvenni 3 évre, és várni a jó árfolyamra. Finoman szólva nagyobb potenciál van az utóbbiban.

De legalább portfólióban...

üdvözlettel:

zsvars

Szólj hozzá!

Címkék: részvény otp tőzsde befektetési alap tőzsdecápa ügyfél szegényedik bróker gazdagszik közvetlen tőzsdézés lelkiismeretesség mitől döglik a légy


A bejegyzés trackback címe:

https://penzrolerthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr61011877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása