HTML

Gazdasági, pénzügyi gondolatok

Mint a neve is mutatja, közérthető formában foglalkozom pénzzel, gazdasággal. Céges vagy magánpénzek, kérdés és igény esetén bármi más.

Friss topikok

Linkblog

2009.03.04. 01:15 Zsvars

Fogalomtár

Mielőtt a további témákba belemennék, indítok egy bejegyzést, amelyben a különböző pénzügyi fogalmakat szándékozom felsorolni. A későbbiekben folyamatosan frissítem majd. Persze nem a lexikonokat óhajtom helyettesíteni, így a túlzottan szabad megfogalmazásokért előre is elnézést kérek. Cél az érthetőség!

Valuta: olyan készpénz, ami nem az adott ország hivatalos fizetőeszköze

Deviza: valutára szóló követelés, csak elektronikus formában létezik a bankban

Kölcsön: fizikailag átadott, vagy számlára elutalt olyan pénz, amit később vissza kell adni

Hitel: rendelkezésre álló keretösszeg, a kölcsönt ennek terhére folyósítja a bank. Utalás után a hitel automatikusan kölcsönné "alakul".

Kötvény: hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Gyakorlatilag a kölcsön értékpapír formájú megjelenése. Mivel értékpapírról van szó, ezért egy plusz pénz utalás kapcsolódik hozzá.

Kamat: kölcsön illetve kötvény után fizetett kölcsönadási díjtétel. Mindig az adós fizeti, rendszeres időközönként, állandó összegben.

Részvény: tulajdoni hányadot megtestesítő értékpapír. A tulajdonost a társaság működésének eredményéből arányos rész illeti meg, ezt osztaléknak nevezzük.

Hozam: Minden olyan nyereség, ami nem kamat. Lehet osztalék, árfolyamnyereség, stb.

Tőzsde: szigorú szabályozású piactér, ahol fizikailag jelen nem lévő javakkal lehet kereskedni

Befektetési alap: pénzügyi közvetítő szerepet tölt be. A kis befektetők pénzét összegyűjtve, nagybefektetőként jelenik meg a piacon. Költséghatékonység, magas szakértelem, nemzetközi szabályozottság, fix befektetési politika és maximalizált hozam megtartási lehetőség jellemzi. A maximalizált hozammegtartás azt jelenti, hogy az elért hozam 6%-át tarthatja meg az alap, a többit vissza kell ösztania a kisbefektetői között. A legmodernebb befektetési forma!

Részvényindex: Egy adott tőzsdei vállalkozás, egy adott tőzsde által forgalmazott részvények súlyozott átlagértéke. Az átlagban figyelembe vehető értékpapírok köre szűkíthető.

BÉT: Budapesti Érték Tőzsde. Főleg magyarországi nagyvállalati részvényeket forgalmaz, illetve árutőzsdéje is jelentős. Várhatóan hamarosan beolvad a bécsi börzébe. Méretét tekintve még Európában sem jelentős, világviszonylatban miniatűr. Ennek következményeként rendkívül kiszolgáltatott a nemzetközi hangulatnak. sajátságos és elszomorító jellemzője, hogy a rajta megjelenő tőke 80-85% külföldi tőke.

BUX: A BÉT legfőbb részvényindexe. Jelentősen 10-15 részvény határozza meg az árfolyamát. (pl. MOL, OTP, RICHTER, EGIS, T-csoport, TVK, Borsodchem, stb.)

Államkötvény: állam által kibocsátott értékpapír, tőke és kamat visszafizetését az állam garantálja. A reál gazdasági szféra államnak történő kölcsönnyújtási eszköze.

Reál gazdasági szféra: magánszemélyek, vállalkozások, non-profit szervezetek. Gyakorlatilag bármi, ami nem állami szervezet.

Infláció: Szándékos állami pénzérték csökkentés, pénzrontás. Általában áremelkedéssel és tartós hazai fizetőeszköz gyengüléssel jár.

THM: Teljes Hiteldíj Mutató- az egységesítés és összehasonlíthatóság jegyében a bankoknak meg kell adniuk, hogy a kölcsönre kivetett összköltség a futamidő végéig milyen éves kamatot jelent. Számolásakor a futamidőt, a teljes futamidő alatt visszafizetett szumma költséget plusz tőkét kell figyelembe venni. (a kamatot a kamatos kamat elv alapján kell visszaszámolni.)

Kamatos kamat: egy kamatperiódus végén a jóváírt kamatot átvezetik a tőkeszámlára, és a következő kamatperiódusban az így megnövelt tőkének nézik a kamatát. (amit szintén tőkésítenek, és így tovább...)

Kamatperiódus: az az időtáv, ami két kamatfizetés között eltelik.

Szólj hozzá!

Címkék: hitel infláció kölcsön részvény kamat deviza bux thm bét kamatos kamat államkötvény hozam kötvény befektetési alap valuta részvényindex reálszféra kamatperiódus


A bejegyzés trackback címe:

https://penzrolerthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr28978826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása