HTML

Gazdasági, pénzügyi gondolatok

Mint a neve is mutatja, közérthető formában foglalkozom pénzzel, gazdasággal. Céges vagy magánpénzek, kérdés és igény esetén bármi más.

Friss topikok

Linkblog

2009.03.03. 00:21 Zsvars

Bankbetét, mint befektetés - bank működése

Napsugaras Jó Éjszakát!

Rájöttem, hogy még köszönni is illenék esetleg. Szépen, mint púpos gyerek a prés alatt fejlődöm azért, nézzétek el nekem, ez az első blogom:)

A köszönést egyébként Hoffmann Gézától vettem, remélem nem bánná. (mielőtt bárki félreértene, imádom Hofit és jó pár CD-jét kívülről tudom...)

Szóval az aktuális témám a bankok működése, és ezen keresztül a bankbetét, mint befektetési forma elemzése. Különösen aktuális most, hiszen 2008 decemberében 1 ezer milliárd forintot kötött le a magyar lakosság a bankokban.

Tudjátok ez mekkora összeg? A magyar éves GDP (megtermelt hazai össztermék) 5%-a!

Brutális mennyiség! És mire ennek a bejegyzésnek a végére érek az is látható lesz, mekkorát nyertek rajta a bankok, és mekkorát bukott rajta a lakosság.

Tehát a banki működés. A bank egy pénzügyi közvetítő. Kb. 400 évvel ezelőtt arra hozták létre a bankokat, hogy egyszerűsítsék a kereskedelmet, ne kelljen több mázsa ezüsttel/arannyal futkosni, ha valaki venni akar valamit. Hamar rájöttek a bankok, hogy sokat gyorsít a kereskedésen, ha meghiteleznek vásárlásokat, és így magasabb szinten pörgetik a gazdaságot. A befektetési tevékenysége a bankoknak egészen a 20. századig váratott magára, mert mint majd látni fogjátok, alapvető ellenérdeke a banknak.

Ugyanis, az igazán nagy nyereséget egy bank hitelkihelyezésből ér el a mai napig. A működés rendkívül egyszerű: Az ügyfél kölcsön adja pénzét a banknak használatra, a bank pedig a "sok kicsi" összeget egységesítve nagy összegű kölcsönök kihelyezését valósítja meg. A kölcsönvett pénzért ún. betéti kamatot fizet a bank a kölcsönadó ügyfélnek, a kihelyezett hitel után pedig ún. hitelkamatot szed a bank a meghitelezett ügyféltől. A két kamat különbségét hívjuk kamatmarzs-nak, az a bank nyeresége.

Mégis felmerül a kérdés, hogy mekkora lehet a bank által kihelyezett hitel összege?

Kéretik kapaszkodni: egy bank a nála elhelyezett betétek 15-20 szorosát kitevő összeget helyezhet ki hitelként!!!!! (legalábbis az aktuális tartalékképzési elvek mellett).

Ha még azt is hozzáteszem, hogy a magyarországi bankok körülbelül 14-15% kamatmarzzsal dolgoznak, teljesen egyértelmű, hogy a bankoknak a hitelkihelyezés az első számú érdekük.

És ezzel tulajdonképpen megválaszoltam azt az állításomat is, miszerint a banki befektetések (értsd ügyfeleknek nyújtott befektetési szolgáltatások) miért állnak gyökeres ellentétben a bank üzletpolitikájával. Ha ugyanis az ügyfél befektetési alapba (vagy közvetlen értékpapírba) helyezi a pénzét a bankbetét helyett, akkor a bank annyival kevesebb fedezet mellett tud kihelyezni, azaz annyival kevesebb hitel után "ketyeg" a hitelkamat. Illetve egészen pontosan a befektetésként elhelyezett összeg 15-20-szorosának megfelelő összeg hitelkamatát veszíti el a bank.

Innentől kezdve egyértelmű, hogy a banki befektetési alapokat csak a piaci verseny kényszerítette ki, és a bank nem nagyon töri magát a jó befektetési alapok működtetésére.

Visszatérek még a bankbetétre, mint befektetési formára.

Gyakorlatilag a dolog működése a következő: ügyfél odaadja pénzét a banknak, a bank kihelyezi ezt a pénzt a reálgazdaságba (hitelként, tőzsdén, stb.) szép nagy hasznot eltesz magának, és az ügyfélnek diktátum jelleggel kb. 6%-ot ad vissza.

A probléma csak az, hogy ez a kb. nettó 6% jóval kevesebb, mint az infláció (na nem a hivatalos, hanem a valós...)

Azaz, ha valaki bankbetétben tartja a pénzét, akkor gazdagítja a bankot, a pénze pedig még a reálértékét sem tartja meg. (évente közel 2%-ot veszít az értékéből a pénze).

Ténykérdés, hogy a párnacihánál egy fokkal jobb megoldás...

Mégis, mire jó akkor a bankbetét?

Biztonsági tartalék tartására, fizetés fogadására. Az ideális összeg kb. 6 havi megélhetést biztosító pénzmennyiség. Ennél többet tartani bankbetéten kész ráfizetés.

Amennyiben valakit érdekel egyéb megoldás, úgy kommenten keresztül jelezze felém (elérhetőség!), vagy olvassa a később megjelenő bejegyzéseimet!

Azért azt elöljáróban elmondom, hogy teljes mélységű konkrétumot csak személyes tanácsadás során árulok el:)

Tisztelettel:

zsvars

 

7 komment

Címkék: infláció befektetés bankbetét banki működés lekötött betét bank nyeresége párnaciha


A bejegyzés trackback címe:

https://penzrolerthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr9976700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TBALAZS · http://eloszto.blog.hu 2009.03.03. 01:17:31

Egyetlen dolog hibádzik ebben csak, hogy bankok nélkül és az Ő hiteleik nélkül megáll a gazdaság. Most pont ezt látjuk.
Azaz ha valaki nem ért a befektetésekhez vagy nem fordul olyanhoz aki ért, márpedig sok ilyen van, akkor jobb ha beteszi és leköti a pénzét mintha otthon tartja. Ez neki is jó, meg a gazdaságnak is.

Zsvars 2009.03.03. 10:21:58

Azért a megálló gazdaság túlzás. Lassul. Erről is írok akkor majd.

Azzal viszont egyetértek, hogy akinek nincs pénzügyi tanácsadója, annak legyen!

Azzal is egyetértek, hogy a párnacihánál a bankbetét jobb. De csak ez igaz. A bankbetéttel ugyanis még mindig minden évben csökken 1-2 százalékot a pénz értéke!

Így a gazdaságnak jó, neki kevésbé.
Mint írtam, biztonsági tartalékot kell bankbetéten tartani, és azt le lehet kötni, hogy kevesebbet veszítsen rajta valaki. Na de amikor 15-20 milliók pihennek bankbetétben, mert a TV-ben azt hallotta, hogy ez a tuti, akkor nekem a hajam az égnek áll...

adob 2010.06.09. 01:34:14

Kedves Zavars!

Úgy tudom, hogy a biztonsági tartalék, ami régebben 10 % volt, ma már 0%. Ezért nem tud (akar) hitelezni, mert a tőzsdére viszi a befektetők pénzét, vagy kötvényt vesz, megsokszorozza a pénzt.

Most, a profit 24 %-át vinné el az új kormány a 200 Milliárdos banki adóval.

Nem lenne egyszerűbb magasabb kötelező tartalékot emelni? Esetleg a Tobin-adót (a tőzsdei forgalom 1 %-át) bevezetni?

Zsvars 2010.12.22. 02:00:47

@adob:
Kedves Adob!

Bocs a "kicsit" kései válaszért.

A kötelező tartalékráta Magyarországon biztos nem 0%, bár azt nem tudom mennyi, igazából nem is érdekes. Miért nem? Mert a bankok dacára a csökkentésének a válságban soha nem látott méretű pénzeket helyeztek el az MNB-nél, lévén annyira szép nagy pénzt kaptak rá, tutiban. Így még kevesebb pénz jutott a gazdaságnak.
Így az első javaslatom az lenne, hogy meg kellene gondolni, milyen kamatot fizessen a jegybank a kötelező tartalék után. vagy másképp is mondhatjuk: a kötelező tartaléknál magasabb összeget ne lehessen elhelyezni a jegybanknál. Meg kéne újra valósítani az eredeti lényegét a kötelező tartalékrátának, ami ugye a betétesek védelme és nem a bank részére "tuti nyereség" lehetőségének megteremtése....

Tobin adó: Érdekes maga a gondolat. Alapvetően meggyőződésem, hogy Tobin a befektetési bankokra találta ki, és nem a kereskedelmi bankokra - utóbbiak sokkal kisebb százalékban vannak a tőzsdén, és akkor is inkább alapokon keresztül... Én pl. a kereskedelmi bankok esetében a felelőtlen hitelkihelyezésekkel kezdenék valamit akár adón keresztül - mondjuk az biztos nem jó megoldás, hogy a deviza alapú hitelezést megszüntetem...

Ami az extra adót illeti: önmagában ténykérdés, hogy a bankok nem vállaltak elég felelősséget illetve a versenyben valahogy elvesztették a tisztességüket - mint az információ birtokosai nem tájékoztatták eléggé ügyfeleiket a két alapszabályról: először is hitelt fogyasztásra nem veszünk fel! vagy ha mégis, akkor max. ingatlan vásárlási céllal, mert az tartja az árát, és akkor is a törlesztő részlet nem lehet több, mint a családi bevétel 30%-a. Egyébként ingatlan vásárlási céllal azért lehet felvenni hitelt, mert az ingatlan a hitel törlesztésének végén annyit fog érni kb. (bár erre most sok ellenpéldát látunk), mint amennyit tőketörlesztésre befizettünk. Egy autó esetén már ez messze nem igaz, a többi fogyasztásnál pedig minden érték eltűnik....

Szummázva: ha azt nézem milyen felelősség terheli a bankokat, akkor az extra adó jogosnak minősíthető. Az már egy egészen más kérdés, hogy ezt a bankok nyilván nem fogják lenyelni, illetve, hogy mire költötték el...

adob 2010.12.22. 04:04:31

A kötelező tartalékalap azt jelenti, hogy mindig kell legyen hitelezésre elegendő pénz a bankoknál. Ha, viszont a betétek (törlesztések) nagyobbak, akkor van miből hitelt adni. Az erőszakolt hitelakciók miatt, most több a törlesztés (már amennyire fizetőképesek az adósok), lehetővé teszik a 0 %-ot.

Tobin: "A világ nemzetközi pénzforgalmának 99 !-a a tőzsdei átutalásokból származik. Ez persze nullszaldós, hiszen csak az egyik tulajdobostól a másikhoz kerül, és nem a gazdaságba teszik, hanem újra tözsdéznek vele. A maradék 1 % a kereskedelmi forgalom. Minden pénzügyi gondunk megoldódna, ha kétszeresére nőhetne a kereskedelem.

Természetesen én sem sajnálom az extra-adót. Csak azt nem hiszem, hogy a lakosságra költik.

Nyomimaci 2011.07.23. 12:31:18

@Zsvars: Nekem meg a tájékozatlanságodtól áll égnek a hajam:D

Nagy baj, hogy felületesen olvasol a pénzügyekről és egyből hülyeséget terjesztessz. Utána kellene nézni jobban a pénzmultiplikációnak!

Kéretik kapaszkodni: a bank nem hitelezheti ki 15-20 szorosát a betéteknek. Annyit hitelezhet ki amennyi betétet gyűjt.

A felsokszorozás egy egységnyi pénzre értendő (van különbség!). Tehát ha valaki betesz 5.000 forintot a bankba akkor arra kamatot kap. Ezt a pénz csökkentve a tartalékképzéssel kihelyezi a bank. A kihelyezett pénz egy idő után ismét a bankban landol betét formájában, erre a betétes, aki berakta kamat illeti meg és ezt az összeget ismét ki lehet helyezni.

Ebből következik, hogy a bank haszna csak a kamatmarzs és nem a felsokszorozás. + a kamatmarzs magyarországon nem 14-15%, hanem ennek kb fele.

Köszi a figyelmet

vomit 2012.01.01. 13:41:20

@Zsvars: foleg most, amikor a bankbetetek megvedese a kovetkezo
süti beállítások módosítása