HTML

Gazdasági, pénzügyi gondolatok

Mint a neve is mutatja, közérthető formában foglalkozom pénzzel, gazdasággal. Céges vagy magánpénzek, kérdés és igény esetén bármi más.

Friss topikok

Linkblog

2009.03.02. 22:56 Zsvars

Államcsőd...I. rész- a probléma kifejtése, következmények

Népszerű téma mostanság. Bekerült a sajtóba, és akár a THM, BUX, stb. mozaikszavak, felkapottak. Legalábbis van miről írni, van mivel riogatni.

Gyorsan megemlíteném, hogy könyörgöm, és mindenkihez szól, felejtsük el a sajtót. Úgy, ahogy van. Hatásvadász, és hát a hozzáértés nem mindig felsőfokú. Mondjuk az nehezen überelhető, hogy egy korábbi kabarészerzőt sikerült beültetni a MABISZ élére...

Na de, vissza a címhez.

Hogy mekkora realitása van, erre sajnos nem tudom a választ, több mindentől függ. Talán még a politikusok sem tudják rá a választ. Egy biztos, még a Dél-Amerikai államok is csak hosszú vajúdás után adták be a kulcsot, már amelyik egyáltalán.

Inkább azzal foglalkoznék, hogy milyen hatásai és következményei lehetnek, illetve mit lehet tenni a negatív hatások kivédésére.

Mit is jelent pontosan, mert azontúl, hogy dobálózunk e szóval, a jelentését még sehol nem láttam leírva. Államcsőd esetén az állam fizetési képessége szűnik meg, azaz semmilyen kötelezettségét, vagy vállalását nem tudja teljesíteni.

Mik a következményei?

  • minden jellegű szociális kifizetés megszűnik (pl. nyugdíj, pótlékok, segélyek)
  • az állami cégeknél dolgozó emberek nem kapnak bért
  • egészségügyi kifizetések megszűnnek, az egyébként is "stabil lábakon" álló rendszer mint kártyavár dől össze (a bér nem fizetés itt is érvényes)

Hiszitek vagy sem, a fenti következmények az enyhébbek. Jöjjenek a durvábbak:

  • a felvett államhitelek kamat és tőketörlesztése megáll- abszolút rossz adós lesz az ország, és további hitelt nem kap, így a lejáró hitelek tőketörlesztése vagy átforgatása újabb hitelekbe lehetetlen
  • az államkötvények kamata és tőkéje sem kerül visszafizetésre, gyakorlatilag kidobhatók az ablakon
  • az államilag biztosított érték a fizetőeszköz (forint) mögül megszűnik, ennek következtében a forint mögé jónéhány nulla kerül...

Jól hangzik, igaz? A fentiekből is látszik, hogy még a többi állam is mindent el fog követni azért, hogy Magyarország elkerülje az államcsődöt. Túlzottan drága mulatság, ugyanis.

Azért írok egy pozitív következményt az államcsődhöz: várhatóan elengedik Magyarország államadósságát...

A "keményebb" pontok közül egyet érdemes kibontani. Miért szűnik meg, drasztikusan fogalmazva, a forint, mint fizetőeszköz? Az ok a pénz jellegében keresendő.

Amikor még nemesfémből voltak az érmék, akkor a pénznek volt egy belső értéke, azaz függetlenül attól, hogy a kibocsátó milyen névértéket nyomott rá, képviselt egy értéket az érme (bár egyszer sem fordult elő, hogy a névérték és a valós érték közül a névérték lett volna nagyobb...)

Na most, a modern pénz, ha végiggondoljuk csak "egy rongyos papír". Semmilyen belső értékkel nem rendelkezik, az értékét az állam garantálja, egészen addig, amíg fizetőképes az állam (azaz nem megy csődbe). Amint az állam kikerül a pénz mögül, nem garantálja értékét, praktikusan szólva nem fogadja el adóként, a hitelpénz nem képes csereeszköz funkcióját betölteni. Ilyenkor 3 megoldás jöhet szóba, általában párhuzamosan:

  1. Árucsere
  2. Deviza/valuta használat
  3. Arany használata

Amennyiben tömeges cserére van szükség, a 2. megoldás szokott működni. (az árucsere nehézkes-pl. hány kg kenyérnek felel meg egy pár cipő?), aranyból pedig kevés van-korábban ezért tértek át az aranypénzről a hitelpénzre.

Magánszemélyként az alábbi következményekkel kell számolni:

  • A párnacihában lévő készpénz értéke megszűnik
  • A bankbetéten lévő forint értéke megszűnik
  • Az államkötvények, diszkontkincstárjegyekben lévő befektetések értéke megszűnik
  • A fizetést érdemes onnantól nem pénzben kérni....
  • A devizában, valutában lévő pénz tartja értékét.
  • Egyes befektetési alapokban lévő pénzek tartják értéküket (nagyban függ a befektetési alap politikájától, típusától, pénznemétől, tulajdonosától...

A kérdés már csak az, mit lehet tenni. A II. részben erre keresem a választ.

Tisztelettel

zsvars

1 komment

Címkék: arany deviza valuta államcsőd államcsőd következményei megoldási javaslat államcsőd elkerülésre


A bejegyzés trackback címe:

https://penzrolerthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr2976565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TBALAZS · http://eloszto.blog.hu 2009.03.02. 23:17:59

Az egyetlen szerencsénk ami miatt mégis el fogjuk kerülni a csődöt, hogy mi tartozunk valahova.
Ezért van nagyon rossz helyzetben jelenleg Ukrajna, nem fog neki segíteni sem Oroszország sem az EU.
Ha mi bedőlnénk dőlne velünk a régió. Ez nem megengedhető az EU számára. A baj csak az, hogy ezt a kormány is tudja és szerintem visszaél vele, de az is lehet, hogy megint nem tudunk mindent.
süti beállítások módosítása