HTML

Gazdasági, pénzügyi gondolatok

Mint a neve is mutatja, közérthető formában foglalkozom pénzzel, gazdasággal. Céges vagy magánpénzek, kérdés és igény esetén bármi más.

Friss topikok

Linkblog

2010.12.22. 01:33 Zsvars

Szja csökkentés

Ismételten szép jó estét!

A következő aktuális témám az szja csökkentés, és annak értékelése. Igyekszem rövid lenni.

Azt hiszem egy pillanatig nem kérdéses, hogy a 300.000 Ft feletti bruttó bérrel rendelkezők részére nagyon jó a változás.

DE valóban rossz-e az eddig is alacsonyabb szja kulccsal adózók részére?

A mérleg nyelve az adójóváírás. Elismerem, hogy elég nehéz eligazodni, hiszen mindenki az érdekeinek megfelelőket szajkózza.

Ha valaki már idén sem élt az adójóváírás lehetőségeivel, jobban fog járni már jövőre is, később pedig a szuperbruttó kivezetésével még jobban. Az adójóváírást azonban a 2010-es lehetőségeket figyelembe véve ebben a jövedelmi kategóriában nem sokan tudják igénybe venni.

Adójóváírás 2010

Három téma után lehet adójóváírást igénybe venni, a többit már eltörölték: önkéntes nyp., egészségp. és nyesz. Az ezekbe fizetett pénzek 30%-a volt visszaigényelhető, 180.000 Ft környéki éves összegben teljes jogosultság esetén.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy aki 200.000 Ft-ot sem keresett tudott-e élni ezekkel a lehetőségekkel? Ne felejtsük el, hogy magánszemélyként kellett ezekbe befizetni, azaz a munkáltatói hozzájáruláson - azaz cafeterián - felül.

Adójóváírás 2011

Akik az idén sem vették igénybe az adójóváírást, viszont gyermekük van, jövőre egyértelműen jobban járnak a gyerekkedvezmény miatt. Pontos számot nem írnék ezzel kapcsolatban, mert nem egyértelmű még mindig, hogy pl. gyerekenként, vagy összesen szól-e az adóalap csökkentés mértéke...

Kik is járnak rosszul?

Az eltartott gyermekkel nem rendelkező, idén az adójóváírásokat kihasználó, 300.000 Ft bruttó alatt keresők. Idén a maximális 300.000 Ft bruttó nettó módon, adójóváírások nélkül 184.000 Ft körül van. Aki eddig ebből a pénzből meg tudott élni, mert csak magáról kell gondoskodnia, az nyilván ezután kb. 180.000 Ft-ból is meg fog tudni élni.

Jó a kérdés, hogy azok akik nevelnek gyermeket, és idén maximum ennyi volt a nettó bevételük, valóban befizettek-e önkéntes nyp-at, egészségpéntárat, vagy nyesz-t? Ráadásul ne nézzünk szemellenzővel. Aki gyermeket nevel, már pár ezer ft-al többet vihet haza jövőre, és nem eltörölték, csak csökkentették az adójóváírások mértékét a befizetések után (30-ról 20%-ra).

Praktikusan szólva úgy gondolom, hogy nem életszerű a maximális adójóváírással számolt idei nettót a jóváírás mentes jövő évi nettóval összevetni. Ha mégis van ilyen dolgozó, túl nagy számban nem valószínű, és a néhány ezer ft-al kevesebbet egy évig ki lehet bírni...

Sajnos az is tény, hogyha egy intézkedés a tömeg 85-90%-át pozitívan érinti, akkor a maradék 10-15% miatt vétek lenne megakadályozni a végrehajtást.

Valóban rossz-e annak a 10-15%-nak?

Térjünk a valóságba még egy kicsit jobban vissza: általában elmondható, hogy a bejelentett bruttó és a valós kereset között van különbség. Ez azonban csak az egyik indok ami miatt nem biztos, hogy rosszabbul járnak az elvileg érintettek.

A másik már ennél hosszabb távú: ha a 300-600 ezer Ft bruttó keresetűek zsebében többet hagy az állam, márpedig ez a kereseti csoport a legszélesebb a magasabb bérűek esetén, akkor ezen dolgozók többet tudnak fogyasztásra költeni. A magasabb fogyasztás pozitív hatása pedig előbb-utóbb elér azokhoz a cégekhez is, ahol az átmenetileg rosszabbul járó dolgozókat foglalkoztatják. Márpedig ha plusz bevétel van, akkor abból már tudnak ezek a cégek bért emelni - és visszamenőlegesen is kompenzálhatják a kieső bért...

És nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a szuperbruttót szép lassan kivezetik, ami önmagában pozitívra fordítja a nettó növekedését az alacsonyabb bérűek esetében is.

Konkrét számokat meglepően nagy számban lehet találni a neten, így ezzel most nem foglalkozom, azt hiszem az általános leírás is elég.

Két kiegészítés felmerül:

Lehet olyan cég, amelyik kompenzálni akarhatja a dolgozóit a kieső bér tekintetében. Érdemes elgondolkozni, különösen az előbbi bejegyzés kapcsán, hogy ezt a pár ezer forintot bruttó módon, esetleg ráeső járulékkal együtt, nyugdíjprogramra költsék. Járulékmentes megoldásért kapcsolatfelvétel.

Másik gondolat, hogy a magasabb bérűek bruttója csökkenthető lenne, hiszen ugyanazt a nettót kisebb bruttóból is el lehet érni. Az általános probléma ezzel az, hogy még közös megegyezés esetén is rossz szájízt hagyhat a dolgozóban, elég nehéz így motiválni. Ugyanakkor az is tény, hogy ha sikerül valahogy kompenzálni a cégnek a kieső nettót más javadalmazással, akkor szívesen írja alá a dolgozó. Ilyenkor jön jól egy adó és járulékmentes megoldás - szintén kapcsolatfelvétel.

Üdvözlettel

zsvars

zsolt.varsanyi@t-online.hu

+36-30-737-5359

Szólj hozzá!

Címkék: közös megegyezés kompenzálás szja csökkentés bruttó bér csökkentés


A bejegyzés trackback címe:

https://penzrolerthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr822531552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása